15e editie Mixtream bewijst dat een gratis festival anno 2015 nog makkelijk kan.

Wie: 15e editie van het mixtream festival.
Waar: In het groene hart van Heerhugowaard het recreatiepark Rosarium.
Wanneer: Zondag 30 augustus 2015

Orgaanklap!
Orgaanklap!

Zondag was de 15e editie van het gratis toegankelijke festival Mixtream in Heerhugowaard. Kan een festival zonder toegangsprijzen nog concurreren met alle andere (betaalde) feesten?

Supersnelle Nederlandstalige pretpunk ligt aan de grondslag van de nummers van Orgaanklap. Toch schuwt het viertal niet om, zo lijkt het, volstrekt willekeurige genres door haar nummers te gooien. Orgaanklap is niet alleen een band die je moet horen maar vooral ook moet zien. Of je nou van de muzieksoort houdt of niet, het publiek was in een opperbeste stemming na het optreden op Mixstream.

Het is alweer twintig jaar geleden dat Dog Eat Dog hun hitalbum All Boro Kings uitkwam. Vooral hun eendagsvlieg ‘No Fronts’, een soort cross-over van rap en hardcore a-la Limp Bizkit doet het nog altijd erg goed op festivals. De verwachtingen waren hooggespannen en vol overgaven begonnen de mannen aan hun optreden. Al vrij vroeg komt ‘Who’s The King’ voorbij en dat smaakt al snel naar meer. Helaas krijgt het publiek na een uur al snel genoeg van het oeverloze gelul van zanger John Connor tussen de nummers door. Dog Eat Dog is een band om een keer gezien te hebben, meer ook niet eigenlijk…

Het zeskoppige Casa De La Muerte draait al enkele jaren mee in het festivalcircuit en wordt geroemd om hun live optredens. Deze band uit de regio speelt een allegaartje van rockabilly, balkan, polka, surf en rock ’n roll. Casa De La Muerte is zich door en door bewust wat ze wil en zijn altijd in de eerste plaats ras entertainers die het publiek wil vermaken met hun feestmuziek. Ook in Heerhugowaard slaagde ze hier moeiteloos in.

Het uit Utrecht afkomstige Mister & Missisippi begon als project op de Herman Brood Academie. De muziek is als beste te omschrijven als rustige folk is het straatje van Bon Iver, Fleet Foxes en Sigur Rós. Mister & Missisippi zorgde met hun ‘Folky & Ambient’-sound voor de broodnodige dosis kwaliteitsmuziek op deze editie van Mixtream…

Afsluiter was de Engelse reggae- en skaband Will & The People, vooral bekend van hun hit ‘Lion In The Morning Sun’. Het leuke aan de muziek van deze festivalband is het constant wisselende tempo. Vaak rustige intro’s om vervolgens met een hoge dosis positieve energie af te sluiten, wat bijna altijd resulteert in een dansende menigte. Ook bij ‘Birds’ maar vooral bij ‘Salamander’ gaat de hele festivalweide helemaal los. Frontman Will Rendle heeft gewoon een heerlijke stem en een waardige entertainer die het publiek geeft waar ze om vraagt; plezier en dans. Will & The People bewees een waardige afsluiter te zijn van de 15e editie van Mixtream, en het festival is levendiger dan ooit.

Beelden van Mixtream 2015, zie:  https://www.flickr.com/photos/muziekfotograaf/albums/72157658144442606

Dog Eat Dog
Dog Eat Dog